22 oct. 2011

Tipul de personalitate influenţează sănătatea

Cercetătorii au descoperit că o gamă tot mai largă de caracteristici ale personalităţii sunt legate de o serie de probleme medicale, de la ulcer gastric, boli de inimă şi infecţii virale până la boala Parkinson.

Voios. Omenii mai veseli au şanse mai mari să moară mai timpuriu. Un studiu realizat de specialiştii de la University of California artă că tinerii care au fost consideraţi de către părinţi şi profesori ca fiind foarte veseli au murit mai timpuriu decât cei care aveau simţul umorului mai puţin dezvoltat. Se pare că persoanele mai veseli subestimează pericolele vieţii ş le poate fi mai greu săse adapteze atunci câd lucrurile nu chiar bine.

Anxios. Suferiţi de tulburări anxioase? Ei bine, aflaţi că riscaţi să aveţi probleme cu tensiunea, potrivit unui studiu de la Northern Arizona University. Şi persoanele care au fobii, de exemplu, frică de înălţimi sau de insecte, pot avea probleme cu inima sau colesterolul.

Agresiv. În această situaţie, specialiştii scoţieni au demonstrat că oamenii care suferă de arterioscleroză ( arterele îngustate) au un risc mai mare de a avea o personalitate ostilă. De asemenea, persoanele agresive sunt expuse unui risc mai mare de inflamaţii cronice în organism, ceea ce are legatură cu mai multe afecţiuni, printre care şi inflamaţiile sunt implicate în formarea depozitelor de grăsime din interiorul arterelor.

Altă teorie este aceea conform căreia oamenii ostili reacţionează mai repede şi mai puternic la stres, atât din punct de vedere mental cât şi fiziologic, ceea ce duce la creşterea tensiunii şi a pulsului, astfel sistemul sistemului cardiovascular se uzează mai repede.

Tipul de personalitate agresiv este expus şi unui risc mai mare de episoade recurente de depresii severe, conform unui alt studiu american.

Impulsiv. Cei care au această personalitate se pot îmbolnăvi de ulcer gastric, spune un studiu de la Finnish Institute of Occupational Health. Se crede că oamenii impulsivi au tendinţa de a reacţiona la stres cu rate mai ridicate de acid gastric, declanşând ulcere peptice.

Timid. Persoanele inhibate sunt mult mai vulnerabile în faţa infecţiilor virale, arată cercetările efectuate la University of California.
Optimist. Aceştia trăiesc în medie cu 7,5 ani mai mult decât cei care sunt mai pesimişti, conform studiului efectuat la University of California.Iar riscul de a muri timpuriu de o boala este cu 55 la suta mai redus in cazul oamenilor optimisti, sustin cercetatorii de la Wageningen University din Olanda, care au urmarit 1000 de oameni.

Exista o teorie conform careia optimismul mareste pofta de viata, in timp ce alta teorie sustine ca sociabilitatea mai mare joaca un rol important; iar acestea pot reduce nivelul hormonului stresului, denumit cortizol. Cercetătorii de la Carnegie Mellon University din Pittsburgh susţin că optimismul stimulează sistemul imunitar şi ne protejează de stresul psihologic.

Meticulos. Se crede că oamenii meticuloşi evită riscurile şi au şanse mai mari să adopte şi să păstreze un stil de viaţă sănătos.

Nevrotic. Acest tip de personalitate este asociat cu astmul, durerile de cap, ulcerul gastric şi bolile de inimă, arată un studiu efectuat la University of California.

Sursă: supereva.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu