6 nov. 2011

Homosexualitatea in sportul romanesc

„Niciodată nu o să existe homosexuali la Steaua", este declaraţia cu care Gigi Becali a ajuns zilele acestea în atenţia Curţii Europene de Justiţie,, în urma unei sesizări făcute de organizaţia ACCEPT.

Concret această asociaţie, care luptă pentru drepturile comunităţii gay din România, vrea ca finanţatorul Stelei să fie sancţionat pentru că în 2010 a interzis accesul pe piaţa muncii a unui sportiv bulgar, bănuit că ar fi homosexual.

Declaraţiile lui Becali reprezintă o stare de fapt în sportul românesc.  Pentru cei mai mulţi dintre oameni din acest domeniu homosexualitatea este un subiect tabu. Asta deşi frecvent apar zvonuri referitoare la orientarea sexuală a unor jucători.

Atitudinea celor mai mulţi oameni din domeniu seamănă cu răspunsul vânzătoarelor de pe vremuri, de la „Alimentara": „Ţinem, dar nu avem!". Cei mai îndărătnici în faţa unei întrebări care conţine cuvântul gay s-au dovedit bărbaţii din sport, în special fotbaliştii. Pentru ei nu există da, nu sau nu ştiu. Pentru ei, subiectul pur şi simplu nu există. Cât despre femei, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări, ele au jucat în special cartea toleranţei: orientarea sexuală nu ar trebui să conteze.

„În sport, este un pic mai dificil să-ţi dezvălui orientarea sexuală", explică psihologul Iulia Molnar, colaborator al asociaţiei ACCEPT, pentru că sportivul riscă să rămână fără carieră. „După mulţi ani de efort fizic şi psihic, nu cred că este o alternativă extrem de populară. Un club sportiv probabil că nici nu concepe să aibă printre sportivii lui şi bărbaţi gay. Ceea ce nu ştie clubul sportiv este că... deja are", mai spune Molnar. Psihologul Augustin Cambosie, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Psihoterapie, crede că motivul ţine de mentalitatea întregii societăţi, nu doar a sportivilor: „La români, homosexualitatea încă este considerată o boală sau ceva care ţine de voinţa individului".

Niciodată gay la Steaua

După ce, în februarie 2010, finanţatorul echipei Steaua declara că nu va accepta niciodată transferul fotbalistului Ivan Ivanov la echipă, soluţionarea cazului Becali a ajuns la Curtea Europeană de Justiţie. „Niciodată nu o să existe homosexuali la Steaua. Fac o sută de discriminări. Nu vreau să lucrez cu homosexuali, nu vreau să-i angajez la mine. Care e problema lor? Nu am nimic cu ei, îi respect ca pe toţi oamenii numai că nu vreau să lucrez cu ei, am ghinion, asta cred eu", declara, la vremea respectivă, finanţatorul Stelei, conform Mediafax.
În luna aprilie 2010, Becali rupea în public atenţionările primite din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), la sesizarea ACCEPT.„Eu pun ce reguli vreau. Şi eu la Steaua nu angajez homosexuali. Dacă se strecoară vreunul, fără să ştiu eu, nu-l mai dau afară, dar îl trimit la echipa a IV-a, că şi acolo avem nevoie. Eu mă ghidez după Sfânta Scriptură, nu după legile omeneşti", preciza Becali, după ce şi-a mai domolit gândul că s-ar putea trezi cu o achiziţie de jucător homosexual.
Contactat telefonic atunci de RL, finanţatorul Stelei a retezat din faşă subiectul homosexualilor: „Lasă-mă în pace, nu mă interesează".

Ulterior, la sfârşitul lui aprilie 2011, cu ocazia Paştelui, Gigi Becali şi-a cerut scuze tuturor celor pe care i-a jignit de-a lungul timpului- printre care şi homosexualilor: „Îmi cer scuze minorităţilor sexuale. E problema lor, e boala lor, nu a mea. Dacă rămân la părerea că ei trăiesc în păcat? Bineînţeles că este un păcat, întotdeauna spun ceea ce gândesc", a precizat Becali.
CNCD-ul l-a sancţionat pe finanţator numai pentru că afirmaţiile lui au afectat demnitatea persoanelor LGBT, dar nu şi în baza Directivei europene (78/2000) care prevede egalitatea de tratament la încadrarea pe piaţa muncii.

În consecinţă,  organizaţia ACCEPT a contestat decizia CNCD şi a cerut Curţii de Apel Bucureşti să solicite clarificări de la Curtea Europeană de Justiţie privind „felul în care ar trebui interpretate standardele UE în domeniul discriminării pe criteriul orientării sexuale în muncă", se arată în comunicatul organizaţiei, remis RL.
„Dl. Becali a spus extrem de explicit că nu ar angaja un fotbalist homosexual.  Avem de a face cu o declaraţie care a fost făcută public şi care vine din partea unei persoane care este percepută ca angajator.  Nu poate fi privită ca o simpla opinie personală, căci consecinţa unor declaratii de tipul acesta este, în ultimă instanţă, limitarea accesului unor categorii de oameni la piaţa muncii.
Atunci când vorbim de relaţii de muncă, oamenii trebuie evaluaţi după performanţe profesionale.  Punct.  Dl. Becali vrea să întemeieze o alegere profesională pe o părere personală", arată directoarea ACCEPT, Irina Niţă.

De altfel, discriminarea sportivilor gay este o problemă de mediu sociocultural, nu este o problemă care ţine de sport sau de performanţă, crede psihologul Augustin Cambosie. „Cât de discriminatoriu este comportamentul antrenorului sau al jucătorilor ţine de nivelul sociocultural al fiecăruia. Am cunoscut, în mediile unor sporturi mai dure, ca polo sau rugby, oameni culţi, iar în medii ca fotbalul, unde jucătorii sunt bine plătiţi şi ar trebui să fie «crema» sportivilor, un nivel de cultură mai scăzut".

Scandalul de la Rapid

Fundaşul Doru Bratu (22 ani), de la Rapid II, a fost implicat, anul acesta, în dosarul „Sex cu băieţei" (sex cu minori, prostituţie, proxenetism), instrumentat de Parchetul Capitalei. Potrivit interceptărilor publicate în presă, se pare că Doru Bratu ar fi fost client al reţelei de prostituţie masculină. Totuşi, fotbalistul a declarat, la GSP TV, că nu este homosexual, motivând că îi place doar să se îngrijească: „Am grijă de corpul meu, nu sunt gay!". Mai mult, Bratu a spus că are o prietenă şi că îşi doreşte să fie cunoscut pentru activitatea sa profesională, nu pentru scandalul în care este implicat.

Şi unul dintre prietenii lui, atacantul rapidist Lucian Răduţă a trecut prin acelaşi lucru, după ce presa tabloidă a publicat fotografii în care Lucian apărea de gât cu un tânăr de vârsta lui. „Sunt surprins, mi-e greu să cred aşa ceva despre Doru", spunea Răduţă, lucru confirmat şi de unii dintre colegii lui de la echipă.

Acuzaţii la Minerul Lupeni

La începutul lui 2010, fotbalistul Robert Cristian de la Minerul Lupeni a fost acuzat că este homosexual. Fotbalistul a negat, însă alţi coechipieri au confirmat. În februarie, fotbalistul din Liga a II-a şi-a eliberat un certificat medico-legal care să ateste că nu a întreţinut relaţii homosexuale cu nici unul dintre colegii săi. „Într-una din seri, au băut ceva mai mult vin şi au început să umble în pielea goală prin cameră. Erau în cantonament, cu Minerul. Au început cu glume cu tentă sexuală şi au terminat prin a face sex între ei, timp în care se şi pozau", citau mărturia unui coechipier ziarele de scandal. Atât tatăl fotbalistului acuzat, cât şi antrenorul au negat acuzaţiile aduse lui Robert Cristian. „E un jucător de bază, e un jucător bun, liniştit, prietena lui a fost aici... din ce l-am văzut eu", declara la vremea respectivă antrenorul  Petre Gigiu, citat de sport.ro. „Pe mine, acest scandal m-a ambiţionat şi m-a făcut să trag şi mai mult", a spus fotbalistul de 22 de ani, la o lună după incident, într-un interviu acordat sportlaminut.ro .

„Vă daţi seama ce miştouri ar fi?"

Ce atitudine ai faţă de sportivii homosexuali? „Nu sunt de acord cu ei. Ce întrebări sunt astea? Nu mai sunaţi pentru asta", răspunde mijlocaşul PAOK Salonic, Costin Lazăr. „Nu mă interesează. Nu cred în lucrurile astea. Nu vreau să comentez", spune şi portarul F.C. Dinamo, George Curcă. Mijlocaşul  lui Dinamo, Cătălin Munteanu, şi fundaşul Stelei, George Galamaz, nu au vrut nici ei să răspundă la întrebare.
„Nu discut eu. Să discute medicii. Nu e de resortul meu. Nu am nimic cu ei, dar nu pot să-i înţeleg. Eu sunt un ţăran neaoş. E ca şi cum n-ar exista", le ţine isonul preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir.

„Nu cred că un sportiv care ar spune în România că este homosexual ar putea să-şi mai construiască o carieră aici. Lumea încă nu acceptă acest lucru, mai ales în sport. Vă daţi seama ce miştouri ar fi?", argumentează Dumitru George, antrenorul de la FC Snagov.

Marius Lăcătuş, fostul antrenor al echipei Steaua Bucureşti, nu se declară împotriva homosexualilor, însă nici el nu agreează subiectul: „Fiecare îşi trăieşte viaţa aşa cum vrea. La noi, oamenii înţeleg cum vor. Nu sunt împotriva homosexualilor, dar nu vreau să discut foarte mult pe această temă".  Antrenorul echipei naţionale a Moldovei, fostul internaţional român Gabi Balint e însă tranşant: „Asta e o tâmpenie. Eu n-am nimic de spus. De ce mă întrebaţi pe mine? Aţi greşit persoana".


Citeste tot articolul aici Autor: FLAVIA DRAGAN (romanialibera.ro)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu