14 nov. 2011

Serviciile secrete rusesti au raspandit zvonuri privind homosexualitatea unui diplomat britanic

Serviciile secrete din Rusia ar fi responsabile pentru răspândirea unor zvonuri false în legătură cu sexualitatea lui Stephen Kinnock, fiul fostului lider al Partidului Laburist, Neil Kinnock, relatează The Daily Mail. Zvonurile au ajuns să fie un subiect amplu dezbătut în campania electorală a soţiei lui Kinnock, Helle Thorning-Schmidt.

În septembrie, la scurt timp înainte ca Thorning-Schmidt (foto dreapta) să devină primul premier femeie al Danemarcii, Kinnock (foto stânga) a fost pus în situaţia de a nega mai multe zvonuri conform cărora ar fi homosexual.

"Este foarte neplăcut, mai ales pentru familia mea şi pentru copii", a declarat Thorning-Schmidt la vremea aceea. "Este de-a dreptul grotesc", a mai adăugat ea. Zvonurile, considerate o încercare eşuată de a schimba cursul campaniei sale electorale, au fost amendate şi de Neil Kinnock care le-a apreciat drept "ficţiune motivată politic", menită să o discrediteze de nora sa.

Surse diplomatice au dezvăluit pentru The Daily Mail că suspiciunile legate de iniţiatorii zvonurilor s-au îndreptat către serviciile secrete ruseşti. Sursele, care au preferat să rămâne anonime din pricina statului diplomatic, susţin că bulgărele a început să se rostogolească mai demult, când Kinnock a fost numit în funcţia de preşedinte al British Council din St Petersburg.

În acea perioadă relaţiile diplomatice dintre Londra şi Moscova erau tensionate din pricina otrăvirii unui fost agent KGB, Alexander Litvinenko, aflat în exil la Londra.

Un an mai târziu, în 2007, Kremlinul a hotărât închiderea birourilor British Council din St. Petersburg şi Ekaterinburg, pe motiv că ar fi "operat ilegal în Rusia" şi ar fi "încălcat reglementările fiscale".

După o lună, când birourile au fost redeschise, Kinnock a fost reţinut pentru conducere în stare de ebrietate. El a refuzat să sufle în etilotest, invocând imunitatea diplomatică, iar a doua zi a părăsit Rusia, întorcându-se la familia sa, în Copenhaga. Ministerul britanic de externe a precizat că incidentele din St. Petersburg au urmat "un model de intimidare" tipic serviciilor secrete ruseşti.

Cum s-au propagat zvonurile

În perioada aceea tensionată, un ziar local a relatat despre o întâlnire dintre Kinnock şi "o rusoaică tânără cu moravuri uşoare". Un blogger cunoscut a postat un comentariu în ediţia online a cotidianului în care insinua că serviciile secrete l-ar putea şantaja pe Kinnock pentru descoperirea faptului că este homosexual. "Aşteptaţi două, trei zile şi tânăra domnişoară cu moravuri uşoare va deveni un tânăr din aceeaşi categorie. Note proaste pentru coloneii tovarăşului (ofiţerii superiori din cadrul serviciului secret al Federaţiei Ruse, FSB, succesorul KGB-ului n.r.) pentru că nu au înţeles acest lucru mai repede", a scris bloggerul.

Kinnock, în vârstă de 41 de ani, lucrează în prezent pentru Forumul Economic Mondial, o organizaţie non-profit cu sediul în Elveţia.

Surse: Mediafax, gandul.info

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu