8 dec. 2011

Hillary Clinton: "A fi gay nu este o invenţie occidentală"

"Drepturile persoanelor homosexuale sunt drepturile omului", a declarat secretarul de stat american Hillary Clinton, la Geneva, cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, care se sărbătoreşte pe 10 decembrie, relatează BBC News.

Astfel, Statele Unite şi-au declarat public sprijinul pentru comunitatea gay de peste graniţă şi au anunţat că îşi vor folosi resursele diplomatice ca să încurajeze reformele în ţările unde drepturile persoanelor homosexuale sunt încălcate.

Mai mult, într-un memorandum adresat agenţiilor guvernamentale care se ocupă de depturile omului, preşedintele Barack Obama a spus că, de acum înainte, încălcarea drepturilor persoanelor gay va fi considerată o încălcare a drepturilor omului şi este un motiv pentru a primi ajutor şi azil în Statele Unite. Astfel de cereri există şi pentru egalitatea de gen şi violenţa etnică.

"N-ar trebui niciodată să fie un delict să fii gay",a declarat Hillary Clinton la sediul Naţiunilor Unite din Geneva, adăugând că tradiţiile şi religia nu sunt o scuză pentru discriminare. După discursul ei, mai mulţi ambasadori din ţările care condamnă legal homosexualitatea au părăsit sala.

Anunţul, considerat de Casa Albă drept prima strategie a guvernului american de a combate abuzurile în domeniul drepturilor omului peste hotare, este văzută ca parte din programul administraţiei de a ajuta populaţia discriminată înainte de alegerile din 2012. Totuşi, memorandumul oficial nu conţine pedepse pentru ţările care nu respectă drepturile omului şi, implicit, drepturile persoanelor homosexuale, dar le permite agenţiilor americane care operează în afara graniţelor să se consulte cu organizaţiile internaţionale pe teme de discriminare.

"Oamenii gay se nasc şi aparţin fiecărei societăţi din lume. A fi gay nu este o invenţie a occidentalilor. Este o realitate a oamenilor", a punctat Clinton.

Pe de altă parte, republicanii au criticat decizia administraţiei prezidenţiale, iar guvernatorul Texasului, Rick Perry, a spus că "promovarea drepturilor pentru gay şi lesbiene în ţările străine nu serveşte intereselor Americii şi nu merită nici o centimă din banii contribuabililor".

Totuşi, chiar şi Hillary Clinton a recunoscut că nici Statele Unite nu au o legislaţie coerentă, mai ales că, până în 2003, în unele state americane, homosexualitatea era tratată ca delict. Tot în acest an, preşedintele Obama a abrogat politica "Don't Ask, don't tell", prin care homosexualii nu aveau voie să lucreze în armată.

În multe ţări din lume, homosexualitatea este pedepsită prin lege. De exemplu, în majoritatea ţărilor din Africa, în afară de Africa de Sud, au o legislaţie care pedepseşte homosexualitatea, iar situaţia este similară în cele mai multe ţări din lume.

Puteţi descărca, în partea stângă a paginii, un raport efectuat de Human Rights Watch în 2009, privind situaţia persoanelor gay în fiecare ţară din lume.


FLAVIA DRAGAN (romanialibera.ro)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu