6 iun. 2013

Casatoriile gay sunt interzise prin viitoarea Constitutie

Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei a adoptat astazi, cu 15 voturi „pentru” si 3 „abtineri”, un amendament potrivit caruia casatoria poate avea loc numai între un barbat si o femeie, forma alineatului 1 din articolul 48 putând fi astfel: „Familia se întemeiaza pe casatoria liber consimtita între un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si îndatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor”. În forma actuala „familia se întemeiaza pe casatoria liber consimţita între soţi”.

Aceasta prevedere vine la numai o zi dupa ce parlamentarii au decis introducerea în noua Constitutie a unui articol care îi apara de discrimnare pe cetatenii cu diferite orientari sexuale. Daca va fi validat si de plen si prin referendum, acest amendament ar putea pune România pe lista tarilor homofobe a atras atentia deputatul Remus Cernea.

„Este clar un pas înapoi. O Constitutie trebuie sa consfinteasca si sa garanteze drepturile tuturor cetatenilor, fara niciun fel de discriminari. Votul de astazi este unul care scoate România din rândul tarilor cu democratii respectabile, sau consolidate. Modelele pe care ar trebui sa le avem sunt tarile care deja au reglementat acest domeniu, în Europa sunt 16 care au recunoscut fie parteneriatul civil, fie casatoriile între persoane de acelasi sex. Faptul ca România tine mortis sa puna în Constitutie o astfel de prevedere este de fapt o forma de dictatura a majoritatii. E un lucru pe care eu îl critic si sper sa fie anulat de votul plenului”, a spus Remus Cernea, la postul Digi24.

Deputatul PNL, Alina Gorghiu, a subliniat ca acest amendament este sustinut de Biserica Ortodoxa Româna si ca este „foarte clar reglementat în Codul Civil”:„E foarte bine prins în Codul Civil cam tot ce vrem noi sa spunem. Nu cred ca era cazul, si acesta a fost motivul pentru care m-am abtinut, sa ridicam la nivel de principiu constitutional acest subiect. Dar opinia majoritatii a fost cea care a impus amendamentul acesta ca fiind unul votat. Evident ca oricine are posibilitatea sa revina în plen, sa solicite respingerea acestui amendament. În afara de trei abtineri nu a fost nici un vot împotriva, e opinia colegilor mei, care trebuie respectata”.

Surse: Digi24, Mediafax, Gandul.
Foto: Octav Ganea

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu